Kao jedan od vodecih proizvodaca testera, za nas je prilicno normalno da delimo naše znanje o bezbednosti i efikasnim radnim metodama. Konstantno napredovanje podrazumeva ucenje od najboljih. Tako da kada je došlo vreme da napravimo naše novo uputstvo o bezbednoj i efikasnoj upotrebi testera, poslušali smo savete predavace u ovoj grani industije. Nekoliko  šumarskih škola je vec zatražilo ove prirucnike, koji su odlicni za edukaciju.

Povezane stranice

 

Rad sa motornom testerom izaziva više radnih situacija gde i jednostavni i komplikovani zadaci mogu biti opasni ako se posao ne odradi na odgovarajuci nacin. Odgovarajuce tehnike rada su presudne u izbegavanju nesreca.
”Nije bitno koji posao obavljate ili koliko ste iskusni, nikad ne možete nadoknaditi nesavršenu tehniku”, kaže Magnus Anderson, specijalista za motorne testere, Husqvarna.

Husqvarna je vec objavila prvo uputstvo bazirano na bezbednoj i efikasnoj upotrebi testere, i ubrzo ce objaviti i drugo: “Rad sa motornim testerama” – Unapredeno uputstvo za bezbednu i efikasnu upotrebu testere. Dok se bazicni deo skoncentriše na pocetnike i druge korisnike koji žele da poboljšaju svoje tehnike, napredni deo ima za cilj one koji izvode kompleksne i opasne operacije kao što je napredna seca drveca, seca napetog drveca i rad u šumama pogodenim nevremenom. Uputstva objašnjavaju i Husqvarna bezbednosni sistem Triobrake™, koji vam pomaže da radite na bezbedniji i ergonomicniji nacin. Triobrake™ omogucava da se kocnica lanca aktivira na tri nacina, vašom desnom rukom, i na taj nacin pruža dodatnu zaštitu tako što sprecava npr. povratni udarac. “Prilikom pripreme uputstava obratili smo se instruktorima i predavacima u industriji, konsultujuci se sa Safe Forest Economical Society (Säker skog) i kompanijom za obuku za rad sa motornim testerama Nordfor. Bazirajuci se na njihovom znanju i iskustvu kreirali smo ove sveobuhvatne prirucnike.”

Drugi deo, dostupan na Husqvarna sajtu ove jeseni, obuhvata metode i tehnike rada u teškim uslovima kao što su seca u šumama oštecenim olujom i vatrom opustošenim oblastima. Sadržaj se ne bazira samo na prakticnim iskustvima ali sadrži i akademska istraživanja. “Kada radite u zahtevnim situacijama, od kljucne je važnosti da budete što spremniji. Kada smo pisali ova uputstva, bezbednost korisnika nam je bila najveci prioritet. Rezultati naucnog istraživanja koje smo ukljucili zapravo potvrduje ustanovljene metode koje koristimo godinama.”

Husqvarna prirucnici su namenjeni i za edukaciju, prvenstveno kao nastavno sredstvo u šumarskim školama. “Nadamo se da ce oba naša prirucnika postati svakodnevan deo edukacije u šumarskim školama kao i na kursevima za obuku za rad sa testerama. Takode smo sastavili poseban set za škole, koji pored prirucnika sadrži prezentacije i postere o sigurnosti, radnim tehnikama i održavanju. Zapravo, neke škole su ih vec tražile.”

“Rad sa motornim testerama” – Unapredeno uputstvo za bezbednu i efikasnu upotrebu testere – 2. deo ce biti dostupan na Husqvarna sajtu u toku jeseni ove godine.

Do tada, možda biste želeli da pogledate video iz "Rad sa motornim testerama - 1. deo" koji cete videti ispod. Takode se mogu naci u opisima u samom uputstvu.