• 0
    Vaša korpa
    Korpa je prazna.

Pravljenje savršenih travnjaka

Pravljenje savršenih travnjaka

Savršen teren
Pravljenje savršeno skockanog travnjaka je jedno. Ali, kako da trava ceo svoj vek izdrži utakmice, sportove i dvorišne aktivnosti bez da se pohaba? Da li je to moguće? Potražili smo odgovore od osobe koja je među najboljima u svom poslu.

Džonatan Kaldervud je rukovodilac održavanja terena na matičnom stadionu Paris Sen Žermena (PSG), na Parku Prinčeva (Parc de Princes). Džonatan zna sve o zasejavanju i održavanju savršenog travnjaka – i važnosti savršenog travnjaka.

„Teren je prvo što navijači vide kada uđu na stadion, i prvo na šta se igrači žale ako izgube utakmicu. Za povraćaj ulaganja u stadion su važni i događaji koji se ne odnose na fudbal, pa je kvalitet terena važan i iz te perspektive. Drugim rečima, travnjak je važno poslovno sredstvo“, kaže Džonatan.

Rukovodilac svih zvezda
Džonatanov položaj znači da on odlučuje kako se teren neguje i održava, kada i ko može da ga koristi. Drugim rečima, ne odlučuje trener ili menadžer kada Ibrahimović, Kavani i Tiago smeju na teren – pita se rukovodilac održavanja terena.

Pre nego što ga je angažovao PSG, Džonatan je mnogo godina bio rukovodilac održavanja terena za Aston Vilu u engleskoj Premijer ligi. Dok je tamo radio, dva puta je poneo titulu rukovodioca terena godine Premijer lige, 2009. i 2012. Džonatan je i predsednik grupe stručnjaka ESSMA (Evropsko udruženje za stadione i rukovođenje bezbednošću) za upravljanje terenima, čija misija je da podržava stadione i zaposlene angažovane na njihovom održavanju znanjem i iskustvom.

Saveti Džonatana Kaldervuda za dobijanje savršenog travnjaka
Odgovarajuće zemljište. Korenu trave treba vazduh i prostor da bi bujao. Koristite ocedito, ali dovoljno apsorbujuće da zadržava vodu, lagano, peskovito tlo bogato hranjivim materijama i dovoljno rastresito za lako širenje korenova trave. Postarajte se da je i dovoljno bogato da biljke obezbeđuje hranjivim materijama.
Prava količina vode u pravo vreme. Kao i većini drugih biljaka, i travi su za napredovanje potrebni sunce, vazduh, voda i hranjive materije. Osnovno pravilo zalivanja travnjaka je da je mnogo bolje povremeno dobro natopiti tlo, tako da voda siđe duboko, nego da zalivate često i malo. Često, a malo je prihvatljiv postupak ako je travnjak tek posađen.
Stalno đubrenje. Travnjak je uvek gladan i treba mu stalna zaliha đubriva. Važno je da je tlo već u početku bogato hranjivim materijama i da stalno dodajete đubrivo, da bi travnjak imao pomoć pri dobrom i zdravom rastu.
Kosite razumno. Nemojte da kosite prekratko – ne više od trećine dužine izbojaka – i kosite često. Dužina od tri do četiri centimetra je idealna za prosečan travnjak. Ne kosite tokom suše ili kad je trava pod jakim stresom, jer to inhibira rast i otežava oporavak trave. I noževi kosačice treba da budu oštri.
Aeracija. Aeracijom se rastresa zbijeno tlo, čime se dozvoljava vodi da prodre dublje, pa tako nastaju dublji korenovi. Time se u tlu stvara i prostor za prodiranje vazduha, vode i hranjivih materija. Možete da iznajmite aerator ili da angažujete preduzeće za negu zelenih površina da vam aeriše travnjak.
Kontrola travne slame. U slami se kriju insekti i bolesti, a prevelika količina slame sprečava da voda i hranjive materije dopru do korena. Koristite mašinu za zasecanje, ili angažujte preduzeće za negu zelenih površina da ukloni slamu.

Izvor: Husqvarna
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.